17. mar 2021

Iværksætter: - Smedefaget var en stor verden, der åbnede sig for mig

Det var en kombination af skabertrang og blik for indretning, der blev grundlaget for virksomheden Nichba, som 29-årige Nichlas Bjørn fra Aalborg stiftede for bare fem år siden.

Mens han uddannede sig til rustfast klejnsmed, lavede han møbler som en hobby. Men det greb om sig, og snart så Nichlas Bjørn, at der var et marked for de produkter, han designede og fremstillede.

I dag er der bud efter Nichbas produkter fra 18 lande over hele verden. Og listen af kunder tæller store internationale virksomheder som Google og Hilton.

- Jeg kunne ikke holde min mund

Kimen til virksomheden blev lagt i en tidlig alder, hvor Nichlas Bjørn begyndte at interessere sig for indretning. En interesse der spirede, mens han var i smedelære hos JS Stål i Nørresundby.

- Jeg havde en holdning, når vi var ude at lave opgaver. Jeg kunne ikke holde min mund. Og min interesse for æstetik udfoldede sig, når vi var afsted, fortæller Nichlas Bjørn.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Nichlas Bjørn og det seneste produkt Nichba Cabinet

 

Nichlas Bjørn ved siden af sortimentets nyeste produkt Nichba Cabinet. Foto: Nichba.  

Samtidig havde Nichlas fået en alder, hvor han selv skulle flytte hjemmefra, og hvor indretning blev aktuelt for ham.

- Jeg havde hele tiden lyst til at lave noget nyt til mig selv. Jeg kunne nemt hente en ny reol i Ilva, men jeg kunne også bare lave den selv, så den passede til mine behov, fortæller Nichlas Bjørn, som brugte aftenerne i praktikvirksomheden på udvikle sine ideer og give dem liv.

Fra en karriere til en anden

Nichlas Bjørn begyndte som fejedreng hos JS Stål. Pilen pegede dengang på en karriere på ishockeybanen, hvor han havde skrevet ungdomskontrakt med det lokale hold. Jobbet som fejedreng var egentlig bare for afvekslingens skyld, men en skade i hånden satte en brat stopper for den ellers lovende ishockeykarriere.

- Smedefaget var en stor verden, der åbnede sig for mig. Jeg fik mange varierede opgaver og masser af ansvar, og mulighed for at prøve teorien af fra skolen
Nichlas Bjørn, Nichba

Hos JS Stål havde Nichlas Bjørn fået færten af smedeuddannelsen, og snart efter havde han fået læreplads i virksomheden og var tilmeldt uddannelsen.

- Smedefaget var en stor verden, der åbnede sig for mig. Jeg fik mange varierede opgaver og masser af ansvar, og mulighed for at prøve teorien af fra skolen, siger Nichlas Bjørn og tilføjer:

- Jeg var meget heldig med min læreplads, og de gav mig mulighed for at arbejde med mine egne ting efter fyraften. På den måde opstod der en synergi, mellem det jeg arbejdede med i hverdagen, og det jeg fik lyst til at skabe, når jeg havde fri, fortæller Nichlas Bjørn.

Og den kombination var med til at bekræfte Nichlas i, hvilken retning han skulle.

Smedeuddannelsen er fundamentet

At Nichlas seks år senere står i spidsen for en virksomhed med store kunder som Google og Hilton og en forventet omsætning på 20 mio. kr. i år, havde han aldrig troet, mens han knoklede på i sin læretid.

- Nogen siger, at det bare var en smedeuddannelse, men det er ikke bare en uddannelse. Smedefaget kræver håndværk af ekstrem høj kvalitet. Jeg har fået en uddannelse, hvor der er blevet stillet krav til, at jeg gjorde mit bedste hver dag. Jeg tager smedeuddannelsen med mig resten af livet
Nichlas Bjørn, Nichba

- Det kan man godt lige sætte sig og reflektere over, for det havde jeg ikke troet på dengang. Men smedeuddannelsen har været et vigtigt fundament for der, hvor vi er i dag, siger Nichlas Bjørn og tilføjer:

- Nogen siger, at det bare var en smedeuddannelse, men det er ikke bare en uddannelse. Smedefaget kræver håndværk af ekstrem høj kvalitet. Jeg har fået en uddannelse, hvor der er blevet stillet krav til, at jeg gjorde mit bedste hver dag. Jeg tager smedeuddannelsen med mig resten af livet, siger han.

Virksomheden vokser

I dag driver Nichlas Bjørn Nichba sammen med sin makker Christoffer Sakstrup, som er handelsuddannet. Der er kommet to medarbejdere til, og for nylig har de rykket virksomheden til større lokaler.

Og der mangler ikke drømme og ambitioner for Nichbas videre udvikling.

- Vi har en stor lyst til at blive en større del af hospitality-markedet med indretning af hoteller og restauranter og større indretningsprojekter. Vi skal være et seriøst alternativ til de eksisterende virksomhed på markedet, og de kræver at vi har et bredt sortiment med gode og holdbare produkter. Så endnu en gang skal min uddannelse komme mig til gode, siger Nichlas Bjørn.

- Jeg tager smedeuddannelsen med mig resten af livet, siger Nichlas Bjørn. Billederne er venligst udlånt af Nichba.   

Kontakt os gerne og hør nærmere

Sine Neuchs Thomsen

Kommunikationskonsulent

Telefon

33 77 91 33

Mobil

22 87 83 51

E-mail

st@iu.dk