28. apr 2021

Flere robotter i erhvervsskolernes værksteder

En af de skoler, der for nylig har investeret i ny robotteknologi, er Uddannelsescenter Ringkøbing Skjern (UCRS). Skolen har bl.a. investeret i kameraer og intelligent værktøj til robotarmene, der bruges i undervisningen på montageoperatøruddannelsen, og til faget Teknologi og Innovation på eux-linjen. Det intelligente værktøj betyder, at et nyt læringsområde for eleverne bliver at programmere robotterne til at skifte værktøj frem for udelukkende at lære at skifte det manuelt.

Når vi viser, at robotter er en del af uddannelserne hos os, øges de unges interesse for de uddannelser, vi tilbyder.
- uddannelseschef Leif Dam Pedersen, EUC Nordvestsjælland

Robotudstyret kommer også i brug på skolens brobygningsforløb for folkeskolens udskoling. Dertil samarbejder UCRS med en nærliggende efterskole om undervisningsforløb, der omfatter robotter.

- Cobots kombinerer nysgerrighed og leg, og vi mærker klart, at de unge gribes af at prøve mulighederne af. De synes, det er fascinerende, fortæller faglærer Dieter Meier, UCRS, der i sin tid var med til at få robotterne ind i skolens værksteder.

Med på den brugervenlige teknologibølge

PÅ EUC Nordvestsjælland i Kalundborg (Processkolen) er industrioperatør- og procesoperatøruddannelserne også blevet opgraderet med ny teknologi. Skolen købte i 2019 sin første cobot og har for nylig købt yderligere to cobots til undervisningen.

- Som uddannelsesinstitution skal vi selvsagt være med på den brugervenlige teknologibølge, hvor samspillet mellem udstyr og medarbejder bliver tættere og tættere, fortæller uddannelseschef på EUC Nordvestsjælland Leif Dam Pedersen.

Også på EUC Nordsjælland spiller de brugervenlige robotter en rolle i brobygningen til de lokale folkeskoler.

- Når vi viser, at robotter er en del af uddannelserne hos os, øges de unges interesse for de uddannelser, vi tilbyder. Eleverne bliver især overraskede over, hvor hurtigt og nemt det er at programmere og udføre komplekse opgaver, fortæller Leif Dam Pedersen.

Både hos UCRS og EUC Nordvestsjælland er robotudstyret også en del af undervisningen i relevante AMU-kurser.