16. jan 2020

Entreprenørmaskinmekanikeren Mikkel er en af fagets første DM-deltagere

Mikkel Egebjerg Hansen
Entreprenørmaskinmekaniker
Aars Erhvervsskole

Hvad fangede din interesse ved uddannelsen?

- Drengedrømmen var, at jeg skulle være personvognsmekaniker, men der var simpelthen for mange lærlinge til for få lærepladser. Heldigvis gik der ikke lang tid, før en af min fars venner sagde, at han kendte et sted, der manglede hænder. Så jeg startede herude på værkstedet kort efter. Jeg startede med at være fejedreng i et halvt år, før jeg begyndte i lære som entreprenørmaskinmekaniker.

- Allerede da jeg var fejedreng, kunne jeg se, at de havde nogle fede opgaver. Der var ikke så meget kedelig service og samlebåndsopgaver. Der sker tit noget nyt. Vi er både på værkstedet og ude hos kunderne. Over halvdelen af vores mekanikere kører faktisk ude fast, fordi der er så mange opgaver i marken. Der er kun mig og en svend på værkstedet normalt, men det varierer utroligt meget. Vi er jo der, hvor arbejdet er.

- Når der skal laves servicearbejde, foregår det som regel ude i marken. Det vil sige, at når der kommer noget ind til mig på værkstedet, så er det gerne de større og mere interessante opgaver.

Hvilke opgaver kan du bedst lide på din arbejdsplads?

- Når man har været ude at køre og fundet en fejl, man ikke ser hver dag, så føler man, at man har fået noget ud af opgaven. De store fede fejlfindingsopgaver er mest spændende, dem, hvor man skal bruge noget mere end en time på opgaven.

- For et halvt år siden havde vi en motor fra en minilæsser, der skulle totalrenoveres. Den skilte jeg fuldstændigt ad. Normalt skifter man bare sådan en ud med en ny, men min chef syntes, at jeg skulle prøve at fikse sådan en. Dem, der er vant til det, kan gøre det på to dage. Det tog selvfølgelig lidt ekstra tid for mig, fordi jeg sad med bøgerne samtidigt. Men det lykkedes fint, så nu står motoren ovre på reolen og venter på at blive solgt.

Alle de forskellige opgaver gør, at jeg har lyst til at blive ved med at arbejde med mit fag.

Hvilke udviklinger inden for dit fag synes du er særligt interessante?

- GPS-styring skal man holde øje med. Det findes allerede på de store maskiner, men det er ikke rigtigt kommet til de små endnu. Jeg har ikke rigtigt selv rodet med det, men jeg synes, at det er spændende, og jeg glæder mig til at prøve!

Hvad er GPS-styring?

- Fx når man sidder i en gravemaskine og skal plane et ordentligt stykke land. Så skriver man ind i computeren, at der skal tages jord af til den og den højde og i den vinkel og med den hældning. Det findes mest på de store CAT- og Volvo-maskiner, men det skal nok komme til de mindre maskiner også. Det kommer til at gøre det meget nemmere for førerne af maskinerne at bruge dem ordentligt. Jeg kan for eksempel ikke plane et stykke have lige så godt som en professionel, men med GPS i ville jeg sagtens kunne.

Hvad dyster en entreprenørmaskinmekaniker i til DM?

- Det er første gang, vores uddannelse er med til DM, så det er spændende, hvad der skal ske. Vi har ikke rigtigt fået noget at vide endnu, så jeg kan desværre ikke sige så meget.

Hvad bliver den sværeste del af konkurrencen?

- Gearkasser er ikke noget, vi piller så meget ved ude på min arbejdsplads. Fordi de hovedsageligt er på de store maskiner. Så hvis der kommer en øvelse med det, så må vi håbe, at jeg kan huske det, jeg har lært i skolen.

- El og hydraulik til gengæld, der går det meget godt. Begge dele er ret logiske, hvis man kan bevare overblikket. Det har også ret meget tilfælles. Strøm vil altid gå den nemmeste vej til stel, og hydraulik vil altid gå den nemmeste vej til tank. De har mange ligheder, fx kan man tænke på tryk i et hydraulisk system som ampere i et elektrisk. Og liter i minuttet kan sammenlignes med volt. Og ligesom der er modstand i ledninger, så er der også modstand i slangerne i et hydraulisk system.

Gør du noget særligt for at forberede dig?

- Jeg tænker, at jeg skal have alle mine papirer klar, men der er så meget, vi ikke ved om konkurrencen endnu. Man kan jo forberede sig på alt, men man aner ikke, hvilke fejl man skal løse. Heldigvis har jeg altid fået lov til at lave en masse forskelligt på mit arbejde, jeg har ikke bare siddet med kedelige rutineopgaver. Så på den måde er jeg meget godt forberedt.

Hvad glæder du dig især til?

- Jeg glæder mig til at komme ud og vise, hvad faget kan. Der er simpelthen ikke nok lærlinge i branchen, i hvert fald ikke på Sjælland. Vi har søgt en lærling i to-tre år, men det er bare ikke til at finde. Selv er jeg rigtig glad for at være endt på uddannelsen til entreprenørmaskinmekaniker. Alle de forskellige opgaver gør, at jeg har lyst til at blive ved med at arbejde med mit fag.

Danmarks største uddannelsesevent

DM i Skills, Danmarksmesterskaberne for unge på erhvervsuddannelser, afholdes en gang årligt. Med flere end 300 deltagere fra 50 fag og op mod 70.000 besøgende er det Danmarks største uddannelsesevent. I 2020 afholdes DM i Skills d. 16.-18. januar i Bella Center i København. Her på siden og på vores Facebookside kan du følge industriens deltagere helt frem til medaljeoverrækkelsen.