5. dec 2019

Personvognsmekanikeren Dino kan lave service med lukkede øjne

Dino Kurt
Personvognsmekaniker
24 år
Rybners Tekniske Skole
Burgaard Sørensen A/S - Peugeot

Hvad fangede din interesse ved uddannelsen?

- Det er faktisk helt tilfældigt, at jeg begyndte som personvognsmekaniker. Jeg var i gang som elektriker, men fandt ikke en læreplads i tide. Så jeg tog et arbejde på en fabrik, men der nåede jeg ikke at være ret længe, før en kammerat ringede til mig. Han arbejdede for et værksted og havde fået besked på at finde en ny mekaniker til dem. Jeg var den første han ringede til. Så der tog jeg til samtale, og så startede jeg i mesterlære kort efter.

Hvad er det nu mesterlære er?

- Hvis man er super heldig, så finder man en læreplads, inden man begynder på grundforløbet. Hvis man gør det, så har lærepladsen mulighed for at tage sig af de første seks måneder af forløbet i stedet for at du skal på skole. Så behøver de heller ikke at undvære arbejdskraften i den periode.

Hvilke opgaver kan du bedst lide på din arbejdsplads?

- Større opgaver. Når man får en bil og ikke helt ved, hvad fejlen er, så man skal bruge mere tid på at fordybe sig i projektet. Det er fedt, når man skal trække en masse diagrammer ud på bilen og bruge hovedet lidt. Jeg synes, at det er sjovest at lave ting, som man ikke har prøvet før. Service, anhængertræk osv. kan man lave med lukkede øjne, når man har gjort det nok gange.

Hvad er det seneste større projekt, du har haft?

- Jeg er faktisk i gang med et lige nu! Jeg har måttet skille en hel motor ad for at komme ind til én lille komponent, der skal skiftes. Jeg har været i gang siden i morges, det har taget cirka fire timer indtil videre. Nu har jeg skiftet komponenten, så jeg skal til at samle den igen om lidt. Så bliver det jo spændende, om den vil starte bagefter.

Jeg har stor interesse i at lære, for jo mere jeg lærer, jo bedre bliver jeg til mit arbejde.
Dino Kurt

Hvilke udviklinger inden for dit fag synes du er særligt interessante?

- Elbiler er spændende! Hvor elbiler bliver lavet, og hvem der laver dem. Jeg har faktisk aldrig selv rodet i en hybrid- eller elbil, men det tænker jeg helt sikkert, at der skal laves om på. Jeg har faktisk også kigget på nogle kurser. Jo mere efteruddannelse jeg kan få, jo mere tilfreds er jeg. Jeg har stor interesse i at lære, for jo mere jeg lærer, jo bedre bliver jeg til mit arbejde.

Hvad dyster en personvognsmekaniker i til DM?

- Man bliver først og fremmest bedømt på sikkerhed. Om man bruger sine handsker, gummihandsker og briller på de rigtige tidspunkter. Man bliver også bedømt på, om man passer godt på kundens bil. Fx skal man huske at lægge beskyttelse på sædet, før man sætter sig ind i bilen. Hvis man arbejder i motorrummet, skal man huske skærmafdækning, så man ikke kommer til at læne sig direkte op ad bilen.

- Præcision giver også point. Altså hvor grundigt man læser manualen for at se, præcis hvordan tingene skal laves. Når jeg skifter olie ude på arbejdet, så spænder jeg jo bare bundproppen, som jeg synes, men til konkurrencen skal man slå bilen op og tjekke tolerancen, så man spænder med et helt specifikt moment.

Hvad bliver den sværeste del af konkurrencen?

- Der er tre konkurrencedage med tre forskellige opgaver. Som fx affjedring, service og motorreparation.

- Jeg tror, at service bliver det sværeste. Til den opgave bliver man virkelig testet under pres. Der bliver lagt så mange fejl ind på de biler, at det næsten er umuligt at nå til tiden. Så er det jo fristende at lave nogle hurtige løsninger, som at tappe bremsevæske fra motorrummet i stedet for at gøre det fra en bremsekaliber som man burde, når man tester.

Jeg går meget mere i dybden med de forskellige fejl, og hvad der kan ligge bag dem.
Dino Kurt

Gør du noget særligt for at forberede dig?

- Jeg tænker meget mere over mit arbejde. Jeg går meget mere i dybden med de forskellige fejl, og hvad der kan ligge bag dem. Jeg prøver at træne min hjerne til at gennemgå fx motorstyring. Typisk skifter man bare de komponenter, som diagnosticeringen siger, at der er fejl ved, men jeg kan godt lide at tænke mere grundigt over reparationen. For at finde ud af om der er et bagvedliggende problem, man kan løse, så man ikke risikerer, at komponenten fejler igen kort tid efter.  

Da interviewet er ved at være slut, kommer Dino med en sidste kommentar, han gerne vil have med:

- Jeg har en svend ude på værkstedet, som jeg gerne vil sige tak til. Han har lært mig 90% af, hvad jeg kan. Han har bl.a. givet mig sine gamle bøger, fra da han var i lære. Han har også været god til at kalde mig over, når han er i gang med en bil, så jeg kan se forskellige typer fejl. Han har gjort meget.

Danmarks største uddannelsesevent

DM i Skills, Danmarksmesterskaberne for unge på erhvervsuddannelser, afholdes en gang årligt. Med flere end 300 deltagere fra 50 fag og op mod 70.000 besøgende er det Danmarks største uddannelsesevent. I 2020 afholdes DM i Skills d. 16.-18. januar i Bella Center i København. Her på siden og på vores Facebookside kan du følge industriens deltagere helt frem til medaljeoverrækkelsen.

Læs programmet for DM i Skills 2020