25. okt 2019

Nyt kursus til oplevelsesindustrien

Der er i år kommet en ny sikkerhedsstandard for kørende forlystelser og forlystelsesudstyr, som bl.a. beskriver, hvordan maskinerne skal bruges og vedligeholdes. For at imødekomme den nye standard har teknikere og operatører, som arbejder med forlystelserne, brug for at blive opdateret på de nye retningslinjer. Derfor har Industriens Uddannelser med input fra bl.a. forlystelsesparker og i samarbejde med AMU Nordjylland udviklet et nyt kursus målrettet oplevelsesindustrien.

Giver sikkerhed for arbejdsgivere, medarbejdere og gæster

Kurset hedder Introduktion til arbejde iht. DS/EN 13814-2:2019 og udbydes i en samlet pakke med Basis maskinforståelse for operatører. Tilsammen varer de to kurser fem dage og udbydes af AMU Nordjylland. Det første forløb blev holdt i Fårup Sommerland i slutningen af september. Her deltog medarbejdere fra flere af landets forlystelsesparker.

Teknisk chef i Fårup Sommerland, Tue Albrektsen, som selv havde fem medarbejdere med på kurset i september, er glad for, at der nu bliver udbudt et kursus med fokus på sikkerhed i oplevelsesindustrien:

- Det betyder, at der kan komme større ensretning på sikkerhedsstandarden i landets forlystelsesparker til glæde for både arbejdsgiverne, de ansatte og for gæsterne. Samtidig kan vi dokumentere, at vores medarbejdere har kompetencer i og arbejder ud fra den samme standard. Det kan vi fx bruge overfor myndigheder og forsikringsselskaber, siger han.

Han er især positiv over, at kurset specifikt henvender sig til oplevelsesindustrien:

- Vi har ikke tidligere haft mulighed for at sende vores medarbejdere på branchespecifikke kurser, der matchede deres arbejdsopgaver én til én. Som chef giver det mig en sikkerhed for at de medarbejdere, jeg sender afsted, kan bruge kurset i deres daglige arbejde, siger han.

Som chef giver det mig en sikkerhed for at de medarbejdere, jeg sender afsted, kan bruge kurset i deres daglige arbejde.

Mulighed for vidensdeling i branchen

Tillidsrepræsentant i Fårup Sommerland Jesper Mønsted har deltaget i kurset. For ham er det også det branchespecifikke, der gør kurset særligt brugbart. Selvfølgelig fordi det faglige fokus er på den nye sikkerhedsstandard i forlystelsesparker, men også fordi det giver de ansatte dokumentation for deres kompetencer:

- Med en ens standard på tværs af forlystelsesparker og et papir på, at man som medarbejder kan arbejde ud fra den, øger det jo de ansattes fleksibilitet i forhold til fx at skifte job, siger han.

Derudover peger han på mødet med kollegaer fra andre forlystelsesparker som en stor sidegevinst ved at deltage i kurset:

- Vi er jo en lille branche, så det er dejligt at opleve, at vi kan sparre med hinanden. Mange af vores forlystelser ligner hinanden, så det problem, der opstår hos os, kender de måske allerede løsningen på i anden park, forklarer han og tilføjer, at deltagerne efter kurset har lavet en kontaktliste, så de også fremadrettet kan dele deres viden og erfaring.

Flere kurser på vej

Det nye kursus er blot et af mange initiativer målrettet oplevelsesindustrien, som branchen og Industriens Uddannelser har taget i fællesskab. Målet er at etablere en egentlig kursusrække til medarbejdere i oplevelsesindustrien. For at sikre at kurserne både målrettes og når så bred en målgruppe som muligt, har IU i samarbejde med en række efteruddannelsesudvalg søgt midler til en analyse af, hvilke brancher ud over oplevelsesindustrien, der kan have interesse i kurserne. Analysen skal også komme med anbefalinger til de nye kursers indhold.

Industriens Uddannelser forventer derfor, at flere nye kurser kan udbydes allerede i 2020.

Læs mere om kurset og se hvornår det næste forløb starter på amukurs.dk