Nedtælling til DM i Skills: Personvognsmekanikeren Oliver arbejder med biler syv dage om ugen

Navn: Oliver Brask Pedersen
Alder: 24 år
Uddannelse: Personvognsmekaniker
Virksomhed: Andersen & Martini
Skole: Roskilde Tekniske skole

Hvordan forbereder du dig til DM i Skills?

- Jeg tror på, at man skal bringe, hvad man har. Jeg synes ikke, at det handler om, hvor meget man kan læse op, men mere om hvor meget man reelt kan. Det, synes jeg, er den mest ærlige måde, man kan gøre det.

Hvad betyder det for dig at få mulighed for at deltage i DM i Skills?

- Det betyder, at folk synes, at man er god til det, man laver. Det er rart med en form for anerkendelse. Man skal jo være lidt af en nørd for at komme med til DM i Skills, men det vil jeg gerne stå ved, at jeg er!

Hvorfor valgte du uddannelsen til personvognsmekaniker?

- Faktisk gik jeg på gymnasiet i tre år og fik det færdiggjort. Men jeg har altid rodet med dimser, cykler, knallerter, ja alt hvad der kan skilles ad. Så gik jeg i gang med at blive personvognsmekaniker. Da jeg gik ud af gymnasiet, var jeg 19 år gammel, du ved, hvordan det er, man har lige fået kørekort og man skal ud at spille lidt smart med armen i karmen. Så det blev biler. Nu har jeg også selv fire af slagsen, som jeg går og skruer på.

Hvad er det fede ved dit fag?

- At få ting til at virke, som ikke virkede, før man gik i gang. Og så er det altid spændende at forbedre på ting, som ingeniører har lavet. Nogle gange sidder man jo og tænker ”det der kunne godt være lavet smartere”.

Hvad er det mest interessante ved dit arbejde og din arbejdsplads?

- Det er nok fejlfindingsopgaver. Den klassiske er, at der kommer en bil ind, der ikke kan starte, eller har en lyd, og så skal vi finde fejlen. Så må man gå tingene igennem fra en ende af, indtil man finder fejlen og får den repareret. Elektroniske opgaver er også ret sjove - det hele er egentlig ret hyggeligt. Jeg må hellere også huske at nævne, at jeg har haft nogle gode svende.

Hvorfor er du blevet så god?

- Det har helt klart noget med interesse at gøre. Jeg er på arbejde i otte timer, og så skruer jeg videre i fem-seks timer derhjemme. Så vil nogle af vennerne ses i weekenden, og pludselig arbejder man med biler syv dage om ugen. Når man har gjort det i nok år, så kan man det bare. Selvom de (vennerne red.) også er mekanikere, så er det som regel mig, der arbejder, og de andre, der kigger. De kan godt lide at snakke, og jeg har krudt i røven! Så træning og interesse er måden at lære det på. Man skal bare kaste sig ud i det.

Hvad er dine planer for fremtiden?

- Jeg har faktisk ikke de store mål med uddannelsen. Jeg synes bare, at det er rart at have grundstenene på plads, så man kan vælge og vrage bagefter. Så lige nu er der ingen planer om at lave andet end at være mekaniker, men med gymnasiet bag mig, og min gode forståelse af bl.a. teknik, mekanik og hydraulik fra den her uddannelse, så er fremtiden jo åben.

DM i Skills 2019 i Arena Næstved

Oliver Brask Pedersen er en af otte personvognsmekanikere, der skal dyste til danmarksmesterskaberne i Næstved. I alt stiller industrien i år med 25 konkurrencedeltagere i konkurrencefagene automatiktekniker, industritekniker, karrosseritekniker, klejnsmed og personvognsmekaniker.

DM i Skills 2019 finder sted i Arena Næstved fra den 4.-6. april. I tre dage dyster nationens bedste unge håndværkere om at blive danmarksmestre inden for 43 forskellige fag. Lørdag den 6. april overrækkes trofæerne til vinderne. Der er fri entré alle tre dage.

Vinderne af DM i Skills 2019

Følg os på Facebook

Læs mere om SkillsDenmark